Mittwoch, 13. April 2016

Stoleté výročí Velikonočního povstání v Irsku


James_Connolly
Velikonoce roku 2016 jsou významné jednou historickou a politickou událostí, která se před 100 lety stala v tehdy málo významné kolonii Velké Británie, v Irsku. Byl to útok Irského republikánského bratrstva na hlavní poštu v Dublinu, označovaný jako začátek Velikonočního povstání. Přestože toto povstání nebylo příliš dlouho úspěšné a jeho účastníci byli rychle poraženi a později popraveni, je tato akce počátkem aktivní části Irského boje za nezávislost a svobodu z koloniální nadvlády britského imperialismu, který zvláště v 19. století měl pro Irsko, jeho populaci a dělnickou třídu nedozírné důsledky.
Hladomor na přelomu století, kdy v rámci absence jakékoliv sociální politiky, snahy o záchranu a totálního sociálního darwinismu vedla k smrti v rámci tzv. bramborového viktoriánského hladomoru, kdy irští chudí zemědělci skončili vlivem spojování statků do velkostatků na malých kamenitých políčkách, která je ve chvíli špatné úrody nedokázala jakýmkoliv způsobem uživit. Hladomor vedl k masovému exodu z ostrova, přičemž do dnešní doby se nevyrovnal počet obyvatel z období do roku 1847. Irští uprchlíci se usadili v chudých předměstích a ghettech jak za oceánem, tak na ostrově Velká Británie.
Zde se v Glasgow v ghettu Little Ireland narodil jeden z organizátorů právě této události James Connolly, který přestože nemohl kvůli svému třídnímu původu absolvovat vyšší vzdělání, dokázal se samovzdělat v irské historii. Connolly vždy považoval věc irské nezávislosti za integrální součást vítězství socialismu, přičemž podotkl v roce 1897: „Pokud odstraníte Anglickou armádu a vyvěsíte zelenou vlajku nad Dublinským hradem, ale vaše zřízení nebude socialistickou republikou, vaše snažení přijde vniveč. Anglie vám stále povládne – skrze své kapitalisty, skrze své velkostatkáře, skrze své finančníky.“
Samotné irské hnutí za národní osvobození bylo vždy spojeno s třídním bojem dělnické třídy jako např. v událostech roku 1913 během generální stávky pod vedením odborového vůdce Jima Larkina, která ochromila celý Dublin. Irští revoluční socialisté jako jedni z mála odmítali ve jménu britského monarchy a impéria umírat v zákopové válce proti jiným proletářům v řadách armád Německého císařství či Osmanské říše. Výrazný socialistický vliv můžeme spatřovat ve Vyhlášení Irské republiky, které mimo suverenitu a právo národa na sebeurčení deklarovalo právo Irské republiky na celkové a úplné vlastnictví majetku na území ostrova od zahraničního kapitálu a snahu o rovné postavení a rozvoj celého irského obyvatelstva.
Samotné povstání mělo svojí ráznou akcí vliv i na socialistické revolucionáře po celé Evropě. V. I. Lenin ji jako hrdinný čin a výbuch, který zatřásl britským imperialismem, hájil před jinými, kteří považovali tento čin jen jako jakýsi neomalený pokus o puč. RSFSR byla taktéž první zemí, která Irskou republiku (fungující jako podzemní, guerillová vládu během války s Brity) v roce 1918 uznala. Dělnický vliv v boji o nezávislost se objevil i v pozdějším období v tzv. Limerickém sovětu, kdy se dělníci postavili zradě části irských politických představitelů vůči britské vládě v rámci tzv. Anglo-irské smlouvy, která dávala Irsku postavení pouze dominia a jež rozdělila ostrov vedví a vytvořila území Severního Irska, kde zůstala část katolického obyvatelstva pod trvalou nadvládou protestantů. Část členů Irské republikánské armády se během 30. let účastnila Interbrigád na straně Republiky právě v jednotce pojmenované po Jamesovi Connollym.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen