Mittwoch, 13. April 2016

KPiD: Dánsko musí sdílet zodpovědnost za příval uprchlíků


DSC_0424
Dokud Dánsko aktivně přispívá k vytváření toku uprchlíků, máme morální povinnost uprchlíkům pomáhat a ne přispívat k jejich utrpení. Dánsko musí vítat uprchlíky a zajišťovat, aby tu s nimi bylo důstojně nakládáno.
Po celou dobu od okamžiku, kdy příval uprchlíků začal vyžadovat vloni v létě naši pozornost, vláda, Sociální demokraté a ultrapravicová nacionalistická Lidová strana soutěží o zavádění co největšího množství omezení, aby způsobovali uprchlíkům potíže. Zakusili jsme spoustu nápadů. Životní dávky byly prudce sníženy; byl přijat ohavný „zákon o klenotech“; k opětovnému spojení rodiny může propříště dojít teprve po třech letech; uprchlíci jsou v zimním chladu ubytováni ve stanových táborech, místo aby byli ubytováni v prázdných domech; a v libanonských i jiných denících je vedena kampaň, odrazující potenciální uprchlíky od toho, aby se vydali do Dánska.
Kromě těchto útoků proti právům uprchlíkům temné síly navrhují, že by Dánsko mělo pracovat na snižování významu mezinárodních konvencí o uprchlících nebo by mělo odstoupit od jejich ratifikace. Takto si Dánsko může upevnit svou pověst coby jedna z celosvětově nejnepřátelštějších zemí vůči uprchlíkům.
Dánsko, díky spolupráci s NATO, USA, Evropskou unií a dalšími, nese velkou zodpovědnost za proud uprchlíků. Dánsko je aktivním účastníkem imperialistických válek, jež devastují země a nutí lidi utíkat: zatím válek v Iráku, Afghánistánu a Libyi. Donedávna Dánsko nevysílalo jednotky do Sýrie, ale naše podpora různých povstalců, bojujících proti demokraticky zvolené vládě v Sýrii, významně přispěla k trvání občanské války, jež uprchlíky stvořila. Minulý týden (první týden v březnu; pozn. překl.) parlamentní většina schválila vládní návrh na vyslání stíhaček F-16 a 400 dánských vojáků do Sýrie.
V současné době znamená největší hrozbu pro Sýrii, Irák i další místa Islámský stát (IS, ISIL). Přesně tentýž Islámský stát je podporovaný USA, členem NATO Tureckem a těsnými spojenci Spojených států v oblasti: Saúdskou Arábií, Bahrajnem a dalšími.
Dánsko musí v rámci OSN udělat mnohem víc, aby pomohlo uprchlíkům v táborech v zemích sousedících se Sýrií, především v Jordánsku a v Libanonu. Na poslední konferenci OSN o Sýrii dánská vláda přislíbila vložit do tohoto plánu 400 milionů dánských korun (cca 1,45 mld. Kč). Taková suma jen o trochu lepší než nic. Pro srovnání, Norsko vložilo 1,9 mld. NKR (cca 5,4 mld. Kč). Nebude-li následovat další pomoc uprchlíkům v Sýrii a sousedních zemích, následkem bude, že ještě více uprchlíků bude nuceno vydat se do severní Evropy. Stejný výsledek přinese rozhodnutí naší vlády drasticky seškrtat rozvojovou pomoc. Zoufalá chudoba způsobí, že v zemích jako Dánsko bude hledat lepší život stále víc lidí.
„Uprchlíky si nemůžeme dovolit“, tvrdí dutě ti, kteří jsou u moci. Ale zjevně si můžeme dovolit vydávat mnoho miliard na nové stíhačky, které, jakmile budou použity tak, jak je zamýšleno, zplodí ještě více uprchlíků. Také si můžeme dovolit svobodně konat daňové podvodníky, a můžeme si dovolit i zavádět daňové škrty. Peníze nemohou proud uprchlíků zastavit, ale mohou jim dát důstojnější život.
Problém uprchlíků nelze odstranit, dokud nebude odstraněn imperialismus.
ÚV Komunistické strany v Dánsku (KPiD)
www.solidnet.org
7. 3. 2016
(překlad Vladimír Sedláček)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen