Sonntag, 27. Mai 2018

Prostějovan k válce proti Sýrii


martinSYRIE
K nedávné válečné agresi USA, Francie a Velké Británie proti suverénní Syrské arabské republice se v rozhovoru vyjádřil i Prostějovan Martin Peč, člen zahraniční komise Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska, české členské organizace Světové odborové federace.
Jaký je Váš postoj k nedávnému ostřelování syrského území trojicí členských zemí paktu NATO?
Můj postoj je samozřejmě negativní. Pan Trump si zřejmě realizuje sen o nadvládě amerického hitlerovského nadčlověka na Blízkém východě, nagelovanému Macronovi klesá popularita, jistě by si ji rád zvedl připomínkou francouzské koloniální slávy na hromadě mrtvol a Mayová neví kudy kam a zřejmě by také ráda ukázala svaly, když už nedokáže řešit domácí situaci. Soucítím jak s americkým, tak francouzským a britským lidem, protože mít takové reprezentanty, to je kudla do zad a neštěstí v jednom. Pokud má lidstvo nepřátele, pak je po útoku na suverénní Sýrii můžeme bezpečně jmenovat. Politika paktu NATO je politika nadvlády, agrese a neokolonialismu. To nemá nic společného ani s mírem, ani se spravedlností. Ale mohou být desítky takových akcí a ani tak nebude vůle Syřanů po konečném vítězství zlomena.
Vyjádřila se ke konfliktu i Vaše odborová organizace?
Třídní odbory, tedy jediné třídně orientované odbory v Česku – OS ČMS, se vyjádřily hned ráno. V duchu stanoviska Světové odborové federace. Jejich předseda, poslanec JUDr. Stanislav Grospič, za sebe i za odborové sdružení důrazně odmítl celou kriminální akci trojice agresorů. Stanislav Grospič je předsedou Meziparlamentní skupiny přátel ČR-Sýrie a své postoje solidarity se Sýrií se dlouhodobě nebojí dávat najevo.
Ráno jsme telefonicky probírali situaci právě s předsedou odborů Grospičem, s dalšími přáteli a spolupracovníky. Především jsem ale kontaktoval mé přátele ze syrských odborů GFTU, šéfa blízkovýchodní kanceláře Světové odborové federace a předsedu Konfederace arabských odborových svazů. A prohlášení bylo zanedlouho publikováno na syrské tiskové agentuře SANA (anglicky dostupné zde; pozn. red.). O naše stanoviska rovněž projevila zájem syrská televize.
Jaká máte pocit z prohlášení Vaší organizace a z následných reakcí?
Jsem rád, že jsme nemlčeli. A že jsme alespoň svými projevy solidarity podpořili syrský lid. Naštěstí jsme náš národ neztrapnili servilitou k agresorům jako pánové Stropnický, Babiš, Pospíšil nebo Petr Fiala. Já vím, že jejich hlavní město je asi Brusel, Washington nebo Tel Aviv. Možná je načase se tam odebrat. Prohlášení premiéra, ministra zahraničí a ministerstva zahraničí je ostudné. Je to projev podlosti, slabošství a totální bezpáteřnosti. Nemáme premiéra suverénní země, ministra nezávislého státu, ale maňásky velmocí. To je smutné. Ale Syřané vědí, že náš národ není zosobněn v několika politických figurkách. V žádném případě nepodceňuji náš národ, Češi nejsou ani servilní, ani ovce. Režimním výmluvám ani lžím už nikdo soudný nevěří. To je fakt. Lhali nám nejen o Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii, ale lhali nám především o situaci ve vlastní zemi, která je už dávno rozparcelována oligarchií. Jsme ve třetím světě a nevíme o tom.
Kdo je odpovědný za situaci v Sýrii?
Samozřejmě každý myslící člověk vidí, že terorismus v takovém měřítku zplodily Spojené státy a jejich spojenci. Každý už vidí, že DAEŠ a další vraždící skupiny jsou jejich dílem. A nikdo myslící nebere vážně cynickou lež, že Spojené státy, Velká Británie nebo Francie bojují za lidská práva. Oni vyvražďují a zotročují národy a podporují a vydržují mezinárodní terorismus. Tato skupina je obyčejná kriminální banda. Syrský lid se rozhodl nejen pro svou legitimní vládu a pro svou hlavu státu. Ale rozhodl se především žít a zemřít za svou svobodu a suverenitu. Vítězství věci Sýrie a dalších zemí, které trpěly a trpí pod fundamentalisty a neokolonialisty je nevyhnutelné. Ať se to proamerické koalici líbí nebo ne. Můžete si střílet rakety na cizí suverénní území a stejně nezabráníte tomu, že vám vaše vlastní země hnije zevnitř. Každý dnes ví, že tyto mocnosti žily a žijí jen ze zotročování a vykrádání ostatních a že se dnes utápí v extrémních sociálních rozdílech, frustraci z budoucnosti a zvrácenosti.
Proč přišla agrese proti Sýrii nyní?
Proamerická koalice má strach z totálního rozdrcení svých spojenců, islamistických teroristických skupin. Denně nacházíme důkazy o jejich podpoře terorismu. Jediný, kdo o nich nemluví, jsou česká média.
Koho tedy kryjí česká média?
Koho? Ty, kteří nesou odpovědnost za masové vraždění Islámským státem a spřízněnými skupinami, ty, kteří podporují terorismus šířící se do všech koutů světa, i do Evropy. Jsou to Spojené státy, je to Evropská Unie, Saúdská Arábie, Katar, je to samozřejmě Izrael a Turecko. Jací „povstalci“ jsou v Sýrii? Mudžahedíni ze sta zemí světa. To je realita.
Jaké jsou postoje lidskoprávních aktivistů?
Naši liberální lidskoprávní aktivisté? Vždyť je to podvod! Kde byli při předchozích válkách? Kde byli při turecké agresi, při masovém vraždění v Afrínu? Nedávno se zabíjelo v Gaze, dnes znovu. Kde jsou? Je to jen pokrytectví, pátá kolona impéria. Měli by chodit kanály. Nebo odejít úplně.
Jaký je Váš osobní názor na syrského prezidenta?
Pan prezident Asad je synem svého lidu, důstojná hlava státu, charismatický politik a skutečný vůdce v těžkých časech. Ale i přes tyto superlativy je především stále jedním z milionů syrských občanů, přátelský a kultivovaný člověk. Není prezidentem Spojených států, aby byl nazýván zvířetem nebo vrahem. Je to vůdce suverénní země, kterého můžeme závidět. Zopakuji, co jsem řekl naposledy v Damašku: Prezident Asad je nejen hrdina, ale je to Gamal Násir 21. století, moderní vůdce Arabů, symbol jejich jednoty. A také, což je podstatné, je to velký přítel nás, Čechů.
Jaké je pro nás poučení z událostí poslední doby?
Tato agrese ukázala jedno. Pokud má mít český národ důstojnost, pokud mají být Češi hrdí na svůj stát, pak nemohou být na straně válečných zločinců. V otázce členství v paktu NATO nemůže být nějaký kompromis. Česká důstojnost se nachází mimo členství v tomto paktu. A naše vystoupení je cesta k ní.
Martin Peč se účastnil Mezinárodního fóra solidarity se syrským lidem v boji proti terorismu, válce a imperialistické agresi v syrském Damašku v září 2017. Při té příležitosti se osobně setkal i se syrským prezidentem Dr. Bašárem Asadem. Peč byl rovněž jedním z delegátů bruselského fóra solidarity s Kubou, Palestinou a Sýrií v říjnu minulého roku a následně přijímal syrskou odborářskou delegaci nejvyššího stupně na sjezdu Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska v Nymburce. Na pozvání syrské odborové centrály navštívil Damašek, kde jednal o intenzivnější spolupráci mezi ČR a Sýrií v oblasti odborů.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen